We waren in de meivakantie een week op Texel. Een aantal van mijn young-adult boeken speelt zich daar af. Om nieuwe ideeën op te doen en ervoor te zorgen dat alles in de boeken klopt, doe ik daar ieder jaar onderzoek.
Dit jaar waren onze zoon, schoondochter en kleindochter mee. We verbleven in een huis met een groot grasveld, met aan beide kanten buren. Het weer was de hele week prachtig, dus speelden Binkie en onze kleindochter de hele dag buiten.
Binkie noemt ons nog steeds oma, mama, papa en opa door elkaar. Onze buren raakten daar een beetje van in de war. Wie hoort nou bij wie, en wat zijn ze eigenlijk allemaal van elkaar? Op de laatste dag trok de buurvrouw de stoute schoenen aan en vroeg hoe de vork precies in de steel zat. ‘Bijzonder,’ zei ze. ‘Pleegzorg. Zwaar hoor, en dan op jullie leeftijd nog voor zo’n kleintje zorgen.’ Ze vertelde dat ze zelf één dag per week op haar kleinkind past en dat ze aan het eind van die dag gesloopt is. ‘Laat staan als je fulltime voor zo’n jochie moet zorgen,’ voegde ze eraan toe. Maar dat is een denkfout. Oppassen op je kleinkind betekent dat je uit je eigen ritme wordt gehaald. Je vult je dag anders in dan je gewend bent. Je wordt als opa en oma geleefd, omdat het kleinkind bepaalt wat er moet gebeuren: naar school brengen, lunch maken, ophalen, naar zwemles, en ga zo maar door.
Bij ons is Binkie onderdeel van het gezin. Alles wat wij met hem en hij met ons doet, zit in ons dagelijks ritme. We weten niet beter. En dan maakt leeftijd echt niet uit.
Natuurlijk, we zijn ’s avonds weleens moe en onze ogen vallen ook weleens dicht op de bank. Maar geloof me, dat overkomt vaders en moeders die vijfentwintig jaar jonger zijn ook. Wat ik wil zeggen is: leeftijd speelt geen rol als je voor een kind zorgt.
'Waar halen jullie de energie vandaan?’ vroeg de dochter van de buurvrouw, die net had verteld dat ze Binkie zo’n innemend, vrolijk en sociaal ventje vond. ‘Je hebt net zijn karakter omschreven,’ antwoordde Ellen. ‘Dat is ook meteen het antwoord op je vraag.’
iHub Pleegzorg kijkt altijd naar wat een kind nodig heeft.
In principe worden jonge kinderen niet langdurig geplaatst bij een voltijdspleeggezin van gevorderde leeftijd. De plaatsing van Gerard vormt hierin een uitzondering, omdat dit in zijn geval aantoonbaar de beste optie was – vooral met het oog op een veilige hechting. Daarnaast is er een concreet toekomstplan opgesteld, voor het geval de plaatsing onverhoopt niet kan worden voortgezet. Andere vormen van pleegzorg, zoals weekendpleegzorg of crisisopvang, kennen op het gebied van leeftijd vaak minder strikte voorwaarden, waardoor dit in veel gevallen een beter passend alternatief is.
Contact met Trudie of Chantal
Wat kun je precies van het pleegouderschap verwachten? Hoe ervaren andere pleegouders het pleegouderschap? Soms kan het fijn zijn om de ervaringen van een andere pleegouder te horen. Bij iHub werken twee ervaringsdeskundigen met veel ervaring. Trudie (op de foto links) en Chantal (rechts) vangen al jaren pleegkinderen op en kunnen je veel vertellen over hoe dit in de praktijk gaat. Ze staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden of hun ervaringen met je te delen.

Bezoek een informatieavond!
Twijfel je of jij de juiste persoon bent voor pleegouderschap? Tijdens een informatieavond krijg je alle informatie om erachter te komen of pleegouderschap bij je past. Deze avonden worden georganiseerd voor personen die het pleegouderschap overwegen en hier meer over willen weten. De informatieavonden worden gegeven door ervaren trainers van de afdeling instroom van pleegzorg. Het bijwonen van een informatieavond verplicht je tot helemaal niets.