Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

We begrijpen dat je vragen hebt.

Wat houdt pleegouderschap precies in?

Pleegouderschap betekent dat je tijdelijk of langdurig zorgt voor een kind dat (tijdelijk) niet bij zijn of haar eigen ouders kan wonen. Je biedt een veilige, stabiele en liefdevolle omgeving en helpt het kind zich te ontwikkelen. Lees meer over wat is pleegzorg.

Wat zijn de verschillende vormen van pleegzorg?

Er zijn diverse vormen van pleegzorg, zoals tijdelijke pleegzorg, crisisopvang, weekend- en vakantieopvang, en langdurige pleegzorg. Samen bepalen we welke vorm het beste bij jou en je situatie past. Lees meer over de soorten pleegzorg bij iHub.

Hoe lang duurt het voordat ik pleegouder kan worden?

Het voorbereidingstraject zal enkele maanden duren (+/- 3 maanden). We begeleiden je stap voor stap door dit proces. Daarna ben je officieel pleegouder en kom je op de lijst met beschikbare pleegouders.

Dit betekent niet dat je direct zorg zal gaan dragen voor een pleegkind. Hiervoor moet er eerst een match zijn met een pleegkind dat een plekje zoekt. Dit gaat soms heel snel maar kan ook wat langer duren. Hoe breder je beschikbaarheid en voorkeuren, hoe groter de kans op een snellere plaatsing. Daarnaast kunnen factoren zoals je woonregio en de aanwezigheid van eigen kinderen meespelen bij het vinden van de juiste match.

Hoe kan ik pleegouder worden?

Het traject naar pleegouder worden begint met een aanmelding voor een informatieavond via onze website. Daarna doorloop je een intake, volg je trainingen en voeren we screeningsgesprekken. Dit hele proces duurt meestal een paar maanden. Lees meer over pleegouder worden.

Welke ondersteuning en begeleiding krijg ik als pleegouder?

Als pleegouder krijg je professionele begeleiding, regelmatige trainingen en 24/7 hulp bij dringende situaties. Daarnaast krijg je een financiƫle vergoeding om de kosten voor de zorg van het pleegkind te dekken. Lees meer over begeleiding bij iHub.

Ontvang ik een vergoeding als pleegouder?

Ja, je krijgt als pleegouder een financiƫle vergoeding. Deze pleegzorgvergoeding helpt om de kosten van de dagelijkse zorg en benodigdheden voor het kind te bekostigen. Lees meer over vergoedingen.

Wat zijn de vereisten om pleegouder te worden?

Om pleegouder te worden, moet je minimaal 21 jaar zijn en een stabiel leven en een veilige leefomgeving kunnen bieden. Ook moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Er is geen vereiste voor burgerlijke staat; je kunt alleenstaand, samenwonend of getrouwd zijn. Lees hier meer informatie over de voorwaarden.

Kan ik pleegouder worden als ik geen eigen kinderen heb?

Ja, je hoeft geen eigen kinderen te hebben om pleegouder te worden. Wel is het belangrijk dat je affiniteit hebt met kinderen en bereid bent om nieuwe vaardigheden te leren.

Kan ik zelf kiezen welk pleegkind bij mij komt?

Samen bespreken we jouw wensen, thuissituatie en wat bij jou past om een goede match te maken.

Hoeveel tijd kost het om pleegouder te zijn?

De tijdsinvestering verschilt per type pleegzorg en pleegkind. Sommige kinderen verblijven kort, andere langer. We denken in graag mee welke pleegzorgvorm het beste past bij jouw beschikbaarheid en thuissituatie.

Kan ik ook pleegouder worden als ik in een huurhuis woon of geen vaste relatie heb?

Ja, je woonsituatie is flexibel. Je kunt pleegouder worden of je nu een huur- of koopwoning hebt, en of je nu alleenstaand, samenwonend of getrouwd bent.

Hoe kan ik me aanmelden voor pleegouderschap?

Je kunt je aanmelden als pleegouder nadat je een informatieavond hebt gevolgd. Na het volgen van de informatieavond ontvang je een aanmeldformulier.