In het kort
- Veel kinderen ervaren de komst van een pleegkind in het gezin als positief.
- Het is belangrijk om je eigen kinderen te betrekken bij de pleegzorg.
- Pleegkinderen en eigen kinderen hebben meestal niet precies dezelfde leeftijd.
Uitdagingen voor eigen kinderen
Veel kinderen ervaren de komst van een pleegkind in het gezin als iets positiefs. Zo kan er een nauwe band ontstaan tussen (pleeg)kinderen en voelt het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Maar de komst van een pleegkind kan ook uitdagingen met zich meebrengen voor de eigen kinderen binnen een gezin. Zo kunnen kinderen het lastig vinden om aandacht, spullen of speelgoed te moeten delen. Of zichzelf wegcijferen door de komst van een pleegbroer of pleegzus. Maar ook juist het afscheid van een pleegkind dat uit het gezin vertrekt kan als erg ingrijpend worden ervaren. Het is dan ook belangrijk dat er veel aandacht is voor al deze zaken, zowel vanuit de ouders als vanuit de pleegzorgbegeleider.
Het betrekken van eigen kinderen
Het is belangrijk om eigen kinderen te betrekken bij de pleegzorg. Hoe je dit doet hangt onder andere af van de leeftijd van je kinderen. Het is sowieso van belang je kinderen te betrekken bij de keuze om pleeggezin te worden. Hoe kijken je kinderen daar tegenaan? Belangrijk is dat ze zich gedurende het hele traject (voor, tijdens én na een plaatsing) gehoord, gezien en gewaardeerd voelen.
Leeftijdsverschil van eigen kinderen en een pleegkind
Meestal zal een pleegkind niet precies dezelfde leeftijd hebben als de eigen kinderen in een gezin. Dit benadrukt de eigen plekken binnen het gezin van alle (pleeg)kinderen. En dit maakt ook dat de kinderen zich minder met elkaar zullen vergelijken.